Experimenteel en vernieuwend


Tuinen Mien Ruys is een gemeentelijk monument in het Overijsselse Dedemsvaart. Deze groene oase ontstond dankzij de creativiteit en het enthousiasme van Mien Ruys. Ze stond bekend om haar experimentele en vernieuwende stijl. Sinds haar overlijden in 1999 ligt het beheer van deze erfenis in handen van Stichting Mien Ruys Tuinen, een non-profit organisatie.

Tuinen Mien Ruys is een aaneenschakeling van ruim dertig verschillende tuinen. Met name het experimentele karakter maakt de Tuinen een belangrijke bron van inspiratie voor tuinliefhebbers en specialisten. De oudste tuin op het complex is de Verwilderingstuin. Deze tuin is in 1924 aangelegd en heeft net als de Oude Proeftuin (1927), de Watertuin (1954) en een zestal tuinen uit de wederopbouwperiode (1960) de status van rijksmonument. Alle tuinen zijn de moeite waard. De tuinen van Mien Ruys kenmerken zich door duidelijke en strakke lijnen, afgewisseld met weelderige natuurlijke beplanting. Hiermee werd ze beroemd en bekend over de hele wereld.

Meer over de historie en de beplanting zie kennishuis




De jonge Mien


Mien Ruys werd geboren op 12 april 1904 in Dedemsvaart. Wat vandaag de dag Tuinen Mien Ruys is, was vroeger kwekerij Moerheim, de vaste plantenkwekerij van haar ouders. Op een stuk grond van de kwekerij experimenteerde de jonge Mien al vroeg met verschillende vormen, planten en materialen. Ze studeerde enige tijd in Berlijn en liep verschillende stages in Engeland. Uiteindelijk begon ze haar eigen ontwerpbureau.

Mien Ruys werd één van de belangrijkste tuinarchitecten uit de twintigste eeuw. Ruim zeventig jaar gebruikte ze haar ideeën om fascinerende tuinen te ontwerpen.

Meer over Mien Ruys, de historie van de Tuinen en de beplanting zie: kennishuis